Kartacze
- ziemniaki surowe
- 6 kg
- ziemniaki ugotowane
- 1 kg
- jajka "zerówki
- 6-7 sztuk
- mąka ziemniaczana
- szczypta
- mięso mielone
- 1 kg
- przyprawy do mięsa
- wedle uznania
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- boczek
- 100 g
- wrzątek
- wedle uznania
Przepis: Piotr Vienio Więcławski
Zdjęcie: materiały prasowe
krok 1
Starte surowe ziemniaki bardzo mocno odcedzamy w ścierce nad miską. Odciśnięty sok ziemniaczany wytraci po chwil mączkę ziemniaczaną, która osadzi się na dnie miski. Dodajemy ją do ciasta. W zależności od gatunku i konsystencji ziemniaków, dodajemy do masy odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej.
krok 2
Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, starte ziemniaki gotowane. Cały czas mieszamy i bardzo powoli dodajemy odrobinę gorącej wody. Ciasto musi mieć stabilną konsystencję, tak aby można było swobodnie włożyć do środka mięsne nadzienie.
krok 3
Przygotowujemy farsz. Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania. Powinno być jednak intensywne w smaku, ponieważ masa ziemniaczana wchłonie większość przypraw.
krok 4
Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy i faszerujemy mięsem. Sklejamy i odkładamy na deskę.
krok 5
W między czasie, do dużego garnka nalewamy wodę do ½ jego wysokości. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch.
krok 6
Ugotowane kartacze podajemy z zasmażką, którą przygotowujemy na boczku.
Smacznego!
TIP 1
Przed ulepieniem wszystkich kartaczy, można przygotować jeden i wrzucić go do osolonej, wrzącej wody. Jeśli podczas gotowania się rozpadnie, możemy uratować pozostałe poprzez zagęszczenie ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
TIP 2
Kartacze babci Walerii były zawsze formowane w spore zeppeliny.
TIP 3
Następnego dnia kartacze można pokroić w plastry i podać w formie odsmażanej, która jest równie pyszna.
TIP 4
Kartacze można przyrządzić w wersji wege, zastępując farsz z mięsa mielonego kaszą gryczaną i grzybami.
Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki