Kukbuk
Kukbuk

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
sos:
świeże papryczki jalapeño
5 sztuk
mięsiste pomidory
3 sztuki
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
brązowy cukier
szczypta
listki świeżego oregano
garstka
listków kolendry
garstka
pozostale skladniki:
młoda kapusta
1 sztuka
oliwa
do smarowania
dymka
1 pęczek
duże boczniaki
1,2 kg
sos sojowy
do smarowania
sól
do smaku
bułki z sezamem
6 sztuk
majonez
do podania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Hadaki

krok 1

Papryczki jalapeño układamy bezpośrednio na węglach i opiekamy, aż skórka się zwęgli. Uważamy, by nie przypalić miąższu. Obieramy z przypalonej skórki i siekamy. W tym samym czasie przypiekamy lekko pomidory – również obieramy je ze skórki (opcjonalnie) i siekamy. Łączymy pomidory z jalapeño, dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oregano, kolendrę i mieszamy.

krok 2

Boczniaki, dymki i kapustę smarujemy oliwą. Boczniaki i dymki dodatkowo smarujemy odrobiną sosu sojowego i grillujemy, aż będą rumiane. Kapustę solimy i bardzo mocno przypiekamy na grillu, aż do częściowego zwęglenia. Bułki przepoławiamy i opiekamy krótko na grillu.

krok 3

Składamy kanapki. Na dolną część bułki nakładamy salsę, na niej układamy kapustę, boczniaki i dymkę. Przykrywamy drugą połówką posmarowaną majonezem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk