Kukbuk
Kukbuk
Żytnia kromka chleba z pieczoną dynią, kiełkami i twarogiem (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z ricottą, pieczoną dynią i kiełkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pieczona dynia:
dynia hokkaido
1/4 sztuki
oliwa
1 łyżka
sól morska
1 łyżeczka
płatki chilli
1/2 łyżeczki
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki
świeży rozmaryn
1 gałązka
kanapka:
ricotta
50 g
sól
do smaku
chleb żytni
2 kromki
masło
1 łyżka
ulubione kiełki
20 g
pieczona dynia
150 g
prażony solony słonecznik
1 łyżka

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy pieczoną dynię. Najpierw pozbawiamy ją gniazd nasiennych, następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. W małym naczyniu mieszamy oliwę, sól, płatki chili i słodką paprykę. Gotową marynatą zalewamy dynię i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Pieczemy około 20 minut – dynia powinna być miękka, ale się nie rozpadać. Lekko studzimy.

Reklama

krok 2

Ricottę mieszamy z odrobiną soli. Chleb opiekamy w tosterze, a następnie smarujemy odrobiną masła i grubą warstwą ricotty. Na kromkach układamy kiełki i kawałki pieczonej dyni. Wierzch posypujemy prażonym słonecznikiem.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk