Kukbuk
Kukbuk
Kanapki do szkoły – przepisy na drugie śniadanie do szkoły. Kanapka z fish fingers (fot. Maciej Niemojewski)

Kanapka z fish fingers

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Fish fingers
filet z dorsza
150 g
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
sok z cytryny
z ½ cytryny
mąka ryżowa lub kukurydziana
80 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
płatki kukurydziane
50 g
olej
do smażenia
Sos tatarski
ogórek konserwowy
2 sztuki
koperek
½ pęczka
szczypiorek
⅓ pęczka
majonez
2 łyżki
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatkowo:
bułka z ziarnami
2 sztuki
masło
do smarowania
sałata masłowa
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Filet z dorsza osuszamy, kroimy w paski o szerokości 1,5 cm i długości 8-10 cm. Paski oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych z przyprawą do ryb. Paluszki smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju na złocisty kolor. Wyjmujemy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 2

Przygotowujemy sos. Ogórka kroimy w drobną kostkę, koperek i szczypiorek siekamy. W miseczce łączymy warzywa z majonezem, jogurtem lub śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

krok 3

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem. Na spód układamy listki sałaty, następnie wystudzone paluszki rybne i sos tatarski. Przykrywamy wierzchnią częścią bułeczki. Kanapkę podajemy od razu po przygotowaniu lub pakujemy na drugie śniadanie.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk