czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
5 porcji:
białko jajka
90 g (z 3 średnich jaj)
cukier
180 g
sól
szczypta
banan
2 sztuki
cukier brązowy
2 łyżki
masło orzechowe
2 łyżki
ulubione lody
4 gałki
Przepis i zdjęcie: Monika Walecka
Krok 1
Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier i doprawiamy solą. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
Krok 2
Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanymi ośmioma okręgami o średnicy 8 centymetrów – w nich rozkładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny.
Krok 3
Banany obieramy, kroimy na plasterki i smażymy z cukrem brązowym na suchej patelni. Kiedy lekko się skarmelizują i puszczą sok, dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę i przekładamy do miski, by wystygła. Zimną smarujemy delikatnie połowę wystudzonych bez, na każdej umieszczamy kulkę lodów i przykrywamy drugą bezą. Podajemy natychmiast.