Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotowac kalafiora. Przepisy na klafior (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Kalafior w cieście

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 mała sztuka
olej roślinny
do smażenia
roztrzepane jajko
1 sztuka
pełnotłuste mleko
100 ml
mąka gryczana lub pszenna
60 g
Majonez koperkowo-czosnkowy:
majonez
150 g
czosnek starty na drobnych oczkach
1 ząbek
drobno posiekany koper
garść

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Pokroić kalafior na małe różyczki, zachowując drobniejsze listki. Wrzucić do rondla z osolonym wrzątkiem, zblanszować. Listki wyjąć po 2 minutach, a różyczki po 5 minutach. Zahartować w zimnej wodzie, poczym starannie odsączyć i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika.

krok 2

Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Tłuszcz powinien pokrywać całe dno patelni. 

krok 3

Ciasto z mąki grycznej przyrządzić tuż przed smażeniem, ponieważ z każda minutą robi się bardziej wodniste. W misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Mocno doprawić sola i pieprzem.

Starannie obtoczyć różyczki kalafiora w cieście, po 4 jednocześnie.

krok 4

Postawić miskę z różyczkami tuż przy patelni (inaczej narobimy koszmarnego bałaganu) i wrzucać je na gorący olej. W zależności od wielkości patelni, powinno się na niej zmieścić od 4 do 8 różyczek. Kiedy się przyrumienią ze wszystkich stron na złocisty kolor przełożyć na papierowe ręczniki, by odsączyć je z tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej warstwy być może trzeba będzie wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dolać trochę oleju.

krok 5

W małej misce wymieszać wszystkie składniki majonezu koperkowo-czsnkowego. 

Podawać kalafior w cieście z przygotowanym sosem.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk