Kukbuk
Kukbuk
Kanapki do szkoły – przepis na kanapkę z twarożkiem i awokado (fot. Maciej Niemojewski)

Kajzerka z pastą z gotowanego kurczaka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Pasta z kurczaka
gotowany kurczak
150 g
majonez
25 g
musztarda Dijon
1 łyżeczka
korniszon
1 sztuka
szczypiorek
⅓ pęczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Kanapka:
pomidor malinowy
½ sztuki
awokado
½ sztuki
sok z cytryny
1 łyżeczka
ulubiona sałata
kilka liści
pełnoziarnista kajzerka
2 sztuki
masło
do smarowania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso kroimy lub rozdrabniamy przy pomocy widelca na jak najmniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, pokrojonego w drobną kostkę korniszona, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie kremowa pasta z wyczuwalnymi kawałkami kurczaka.

krok 2

Pomidora kroimy w plastry. Awokado obieramy i również kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatę myjemy i osuszamy.

krok 3

Kajzerki przekrawamy na pół, każdą połówkę smarujemy masłem. Na wszystkie spody bułek kładziemy sałatę, pomidora, awokado i pastę z kurczaka. Przykrywamy całość wierzchem kajzerki. Kanapkę podajemy od razu po przygotowaniu lub pakujemy na drugie śniadanie.

TIP

Do pasty z kurczaka możemy wykorzystać mięso z rosołu lub specjalnie przyrządzić filet, gotując go w wodzie z dodatkiem marchewki i liścia laurowego lub przygotowując go na parze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk