Kukbuk
Kukbuk
jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
szynka długodojrzewająca
8 plastrów
jajko "zerówka"
4 sztuki
sól
do smaku
grubo mielony pieprz
do smaku
płatki chili
do smaku

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papierem do pieczenia. 

krok 2

Do wgłębień formy wkładamy po 2 plastry szynki – formujemy je tak, by utworzyć koszyczki. Do każdego z nich wbijamy jajko, posypujemy przyprawami.

krok 3

Pieczemy przez 15-20 minut. Jajeczne muffinki wyciągamy z form dopiero po delikatnym przestudzeniu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk