Jajka z porem, zieleniną i za’atarem
- oliwa
- do smażenia i podania
- duży por
- 1 sztuka
- szalotka
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- rukola lub roszponka
- 1 garść
- natka pietruszki
- 1 garstka
- kolendra
- 1 garstka
- estragon
- 1 garstka
- sól Maldon
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- za'atar
- do smaku
- migdały w płatkach
- do posypania
Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Na oliwie smażymy posiekany por (białą i zieloną część), pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek – około 10 minut, do skarmelizowania.
krok 2
Łyżką robimy cztery zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy patelnię, by białko równomiernie się ścięło. Dusimy przez 3-4 minuty.
krok 3
Dodajemy rukolę lub roszponkę (najlepiej i to, i to). Posypujemy natką pietruszki, kolendrą i estragonem. Skrapiamy oliwą, posypujemy za’atarem i migdałami.
TIP
Do tego dania możecie wykorzystać zioła i liście, które zalegają w lodówce, na przykład jarmuż czy kapustę.
Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!