Kukbuk
Kukbuk
Przepis – jajka z porem i zieleniną, pomysł na obiad z porem, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Jajka z porem, zieleniną i za’atarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
oliwa
do smażenia i podania
duży por
1 sztuka
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
jajko "zerówka"
4 sztuki
rukola lub roszponka
1 garść
natka pietruszki
1 garstka
kolendra
1 garstka
estragon
1 garstka
sól Maldon
do smaku
pieprz
do smaku
za'atar
do smaku
migdały w płatkach
do posypania

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Na oliwie smażymy posiekany por (białą i zieloną część), pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek – około 10 minut, do skarmelizowania.

krok 2

Łyżką robimy cztery zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy patelnię, by białko równomiernie się ścięło. Dusimy przez 3-4 minuty.

krok 3

Dodajemy rukolę lub roszponkę (najlepiej i to, i to). Posypujemy natką pietruszki, kolendrą i estragonem. Skrapiamy oliwą, posypujemy za’atarem i migdałami.

TIP

Do tego dania możecie wykorzystać zioła i liście, które zalegają w lodówce, na przykład jarmuż czy kapustę.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk