Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe
- mąka ryżowa
 - 250 g
 - woda
 - 625 ml
 - świeże drożdże
 - 10 g
 - wiórki kokosowe
 - 150 g
 - cukier
 - 50 g
 - sól
 - szczypta
 - olej kokosowy
 - do smażenia
 
Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / chilitonka.com
krok 1
Łyżkę mąki ryżowej i 125 mililitrów wody mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
Drożdże mieszamy z resztą wody.
krok 2
Do dużej miski wsypujemy 250 gramów mąki ryżowej, wiórki kokosowe, cukier i sól. Dodajemy mąkę ryżową z rondelka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 5 godzin. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę wody i mieszamy.
krok 3
Na małej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy naleśniki na złoty kolor, najpierw z jednej strony, pod przykryciem, potem z drugiej, już bez pokrywki.
Podajemy z owocami, na przykład z marakują, karambolą lub mango.
poczytaj
w wolnej chwili: 
-  Ludzie i inspiracje 

17 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
 -  Kultura i wiedza 

Co warto ukisić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
 -  Ludzie i inspiracje 

Jagody - przepisy na najlepsze dania pachnące lasem
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne dania, które pachną lasem. Oto najlepsze przepisy na jagody!
 
-  Ludzie i inspiracje 

17 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
 -  Kultura i wiedza 

Co warto ukisić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
 -  Ludzie i inspiracje 

Jagody - przepisy na najlepsze dania pachnące lasem
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne dania, które pachną lasem. Oto najlepsze przepisy na jagody!
 



