Kukbuk
Kukbuk

Hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
makaron ryżowy
100 g
pak choi
kilka liści
dymka
garść
czosnek
1 ząbek
sól
szczypta
płatki chili
1 łyżeczka
przyprawa chili
½ łyżeczki
olej rzepakowy
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Ceramika: Agnieszka Berlińska

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu razem z pak choi.

krok 2

Po ugotowaniu przekładamy makaron i kapustę do miski. Posypujemy posiekanymi dymką i czosnkiem. Doprawiamy szczyptą soli, płatkami chili i przyprawą chili (ważne, żeby chili było na wierzchu dania).

krok 3

W małym rondelku rozgrzewamy olej. Gdy jest wystarczająco gorący i zaczyna dymić, zdejmujemy rondelek z ognia. Olejem polewamy makaron z kapustą i przyprawami, dokładnie mieszamy.

TIP

Zamiast makaronu ryżowego, możecie wykorzystać jeszcze makaron ramen lub soben. Eksperymentujcie!

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk