Kukbuk
Kukbuk
Hot dog austro-węgierski z białą kiełbaską, liśćmi selera i winogronami (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog austro-węgierski z białą kiełbasą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Paluchy „preclowe”
mleko
240 ml
cukier
20 g
masło rozpuszczone
60 g
suche drożdże
4 g
mąka pszenna
500 g
sól
12 g
dodatkowo:
mąka
do podsypania
woda
2 l
sól
15 g
soda oczyszczona
60 g
hot dog:
cebula czerwona
4 sztuki
olej
do smażenia
sól
do smaku
cukier
1 łyżeczka
cienkie białe surowe kiełbaski
4 sztuki
paluchy „preclowe”
4 sztuki
musztarda francuska
4 łyżki
winogrona czerwone
1 kiść
liście selera
garść

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Paluchy „preclowe”

Do miski wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej), wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło i drożdże. Dokładnie mieszamy, wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Formujemy z niego kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia.

krok 2

Kiedy ciasto zacznie wychodzić z miski, przebijamy je palcami, wyjmujemy z miski, zagniatamy kilka razy, formujemy kulę, znowu wkładamy do miski i zakrywamy folią, by nie obsychało. Powtarzamy to kilkukrotnie na przestrzeni 8 godzin.

Reklama

krok 3

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na kawałki o wadze 90-100 gramów. Podsypujemy blat mąką. Każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt o szerokości 15 centymetrów, zwijamy w bułkę i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.

krok 4

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i sodą oczyszczoną. Do garnka wkładamy wyrośnięte bułki i obgotowujemy około 2 minut z każdej strony. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

krok 1

Hot dog

Cebule kroimy na wachlarze i karmelizujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i cukru. Kiełbaski smażymy na patelni grillowej.

krok 2

Bułki przekrawamy wzdłuż, wnętrze smarujemy musztardą francuską. Do środka wkładamy usmażone kiełbaski, karmelizowaną cebulę i połówki winogron. Posypujemy posiekanymi liśćmi selera.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk