Wegański hot dog meksykański z salsą
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- bułki kukurydziane:
- woda
- 240 ml
- mąka kukurydziana
- 200 g
- sól
- 12 g
- mąka pszenna
- 300 g
- olej roślinny
- 60 g
- suche drożdże
- 7 g
- dodatkowo:
- mąka
- do podsypania
- tłuszcz
- do wysmarowania blachy
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- hot dog:
- salsa verde:
- dymka
- 4 sztuki
- kolendra
- 2 pęczki
- bazylia
- 1 pęczek
- sok z cytryny
- z ½ sztuki
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- marynowane papryczki jalapeño
- według uznania
- oliwa
- 100 ml
- sól i pieprz
- do smaku
- pozostałe składniki:
- kukurydza cukrowa
- 1 kolba
- bułki kukurydziane
- 4 sztuki
- kiełbaski wegańskie z boczniaków z chili
- 4 sztuki
- rzodkiewki
- 4 sztuki
- marynowane papryczki jalapeño
- według uznania
- kolendra
- ¼ pęczka
- opcjonalnie:
- biały słony ser (na przykład quesillo, feta lub bryndza)
- do posypania