Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie hot dog meksykański z salsą verde (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański hot dog meksykański z salsą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
bułki kukurydziane:
woda
240 ml
mąka kukurydziana
200 g
sól
12 g
mąka pszenna
300 g
olej roślinny
60 g
suche drożdże
7 g
dodatkowo:
mąka
do podsypania
tłuszcz
do wysmarowania blachy
jajko „zerówka”
1 sztuka
hot dog:
salsa verde:
dymka
4 sztuki
kolendra
2 pęczki
bazylia
1 pęczek
sok z cytryny
z ½ sztuki
sok z limonki
z 1 sztuki
sos sojowy
2 łyżki
marynowane papryczki jalapeño
według uznania
oliwa
100 ml
sól i pieprz
do smaku
pozostałe składniki:
kukurydza cukrowa
1 kolba
bułki kukurydziane
4 sztuki
kiełbaski wegańskie z boczniaków z chili
4 sztuki
rzodkiewki
4 sztuki
marynowane papryczki jalapeño
według uznania
kolendra
¼ pęczka
opcjonalnie:
biały słony ser (na przykład quesillo, feta lub bryndza)
do posypania

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Bułki kukurydziane

Do miski wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej), wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło i drożdże. Dokładnie mieszamy, wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Formujemy z niego kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia.

krok 2

Kiedy ciasto zacznie wychodzić z miski, przebijamy je palcami, wyjmujemy z miski, zagniatamy kilka razy, formujemy kulę, znowu wkładamy do miski i zakrywamy folią, by nie obsychało. Powtarzamy to kilkukrotnie na przestrzeni 8 godzin.

krok 3

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na kawałki o wadze 90-100 gramów. Podsypujemy blat mąką. Każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt o szerokości 15 centymetrów i zwijamy w bułkę. Bułki układamy w natłuszczonej masłem formie. Zostawiamy między nimi 1 centymetr odstępu. Po ułożeniu wszystkich odstawiamy formę przykrytą ściereczką na 40 minut.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut – pieczemy, aż będą złotobrązowe.

krok 1

Hot dog meksykański

Dymki grillujemy, po czym miksujemy z pozostałymi składnikami salsy verde na prawie gładki sos.

krok 2

Kukurydzę, bułki i kiełbaski grillujemy (na grillu lub na patelni grillowej).

Reklama

krok 3

Do przekrojonych bułek wkładamy kiełbaski, polewamy salsą, dodajemy plasterki rzodkiewek i jalapeño oraz ziarna kukurydzy.

krok 4

Posypujemy listkami kolendry i opcjonalnie białym serem.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk