Kukbuk
Kukbuk
Przepis na golonkę w piwie, jak zrobić golonkę, pomysł na obiad z golonki (fot. Monika Walecka)

Golonka w piwie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
golonka
1 sztuka
ciemne piwo
2 butelki
miód
1łyżka
kminek
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Golonkę umieszczamy w garnku, zalewamy piwem, dodajemy miód, kminek oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości przez około 2 godziny. Następnie wyjmujemy golonkę z piwa, osuszamy, umieszczamy na blaszce. Pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. Na czas ostatnich 10 minut pieczenia możemy podnieść temperaturę, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

krok 2

Pozostały po gotowaniu golonki płyn doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż powstanie z niego gęsty sos. Polewamy nim upieczoną golonkę. Gotowe danie najlepiej podać z maślanym purée ziemniaczanym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk