Kukbuk
Kukbuk

Gofry na bazie soku z pomarańczy z musem czekoladowym i granolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mus czekoladowy:
gorzka czekolada
70 g
śmietanka 30%
100 ml
mascarpone
100 g
gofry:
masło roślinne
20 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
sól
szczypta
sok z pomarańczy
100 ml
mleko roślinne
30 ml
brązowy cukier
10 g
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
mąka pszenna
100 g
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
do podania:
domowa granola
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

krok 2

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę przelewamy do miski z mascarpone i dokładnie mieszamy. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę i łączymy składniki. Gotowy mus wstawiamy do lodówki.

krok 3

Masło roślinne rozpuszczamy i studzimy. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone masło, sok z pomarańczy i mleko roślinne. Dodajemy żółtko, cukier, skórkę pomarańczową i przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy trzepaczką do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.

krok 4

Na mocno rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta – smażymy przez 5-7 minut. Na gotowe gofry wykładamy mus czekoladowy, posypujemy go domową granolą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk