Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w maślanym sosie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Gnocchi:
ziemniaki
500 g
sól
do gotowania + do smaku
masło
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
ok. 160 g + do podsypania
Sos maślany:
czosnek
2 ząbki
ugotowana fasolka szparagowa
160 g
zielony pieprz w ziarnach
4 łyżki
masło
160 g
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
skórka z cytryny
2 łyżki
sok z cytryny
4 łyżki
Kruszonka:
chleb na zakwasie
3 kromki
sól
do smaku
masło
3 łyżki
gałka muszkatołowa
do smaku
Opcjonalnie:
parmezan
do smaku

Przepis i zdjęcie: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – do miękkości.

krok 2

Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy, a następnie rozcieramy przy użyciu praski. Dodajemy masło, sól do smaku oraz gałkę muszkatołową.

krok 3

Masę ziemniaczaną łączymy z rozbełtanym jajkiem i zagniatamy. Stopniowo wsypujemy mąkę – jej ostateczna ilość zależy od ziemniaków. Czasem potrzeba więcej mąki, czasem mniej.

Reklama

krok 4

Z jednolitego (ale kleistego!) ciasta formujemy wałeczki, które następnie kroimy na kawałki o długości około 2 centymetrów.

krok 5

Każdą kluseczkę rolujemy na widelcu tak, aby zrobić w niej charakterystyczne wgłębienia. W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę.

krok 6

Gnocchi gotujemy do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody, po czym wszystkie odcedzamy.

Reklama

krok 7

Ząbek czosnku siekamy, ugotowaną wcześniej fasolkę kroimy na kawałki. Ziarna pieprzu rozbijamy w moździerzu.

krok 8

Masło rozpuszczamy na patelni na małym ogniu z dodatkiem łyżki oliwy. Od razu dodajemy zielony pieprz, czosnek oraz fasolkę. Solimy. Po upływie około 5 minut dodajemy sok i skórkę z cytryny. Następnie na patelnię dorzucamy gotowe kluseczki. Mieszamy.

krok 9

Przygotowujemy kruszonkę. Chleb kruszymy w malakserze lub siekamy. Następnie prażymy go na suchej patelni do momentu, aż się zarumieni.

krok 10

Chleb solimy, dodajemy masło i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.

krok 11

Gnocchi posypujemy kruszonką i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk