Kukbuk
Kukbuk

Galette z gruszką, serem blue, prosciutto i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: 
typ posiłku: 
Ciasto
mąka pszenna
280 g (można część mąki zamienić na pełnoziarnistą)
sól
½ łyżeczki + szczypta
masło
200 g
lodowata woda
50 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
Dressing
masło
25 g
rozmaryn
1 gałązka
miód
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Nadzienie
gruszka
3 sztuki
szalotka
1 sztuka
ser blue
100 g
orzechy włoskie
½ szklanki
Prosciutto di San Daniele DOP Deluxe
1 opakowanie
rozmaryn
do posypania

This Flavorful Life

Krok 1

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i rozgniatamy je palcami. Wlewamy lodowatą wodę i szybko mieszamy – tylko do połączenia się składników (jeśli w masie nadal są pojedyncze niewielkie kawałki masła, nie szkodzi, chodzi o to, by ciasto się nie nagrzało i nie powstał gluten). Z ciasta formujemy płaski dysk, zawijamy go w folię i chowamy do lodówki. 

Krok 2

Przygotowujemy dressing. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie posiekany rozmaryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż masło zrobi się brązowe i pachnące. Na koniec dodajemy miód, niewielką ilość soli i pieprzu. 

Krok 3

Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na równe plasterki. Szalotkę obieramy i tniemy w talarki.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 milimetrów (staramy się, by placek miał mniej więcej okrągły kształt; w tym momencie najlepiej przenieść rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia, aby później było łatwo umieścić je na blasze). Na ciasto wykładamy niewielką ilość dressingu i rozsmarowujemy go tak, by pozostało około 5 centymetrów wolnego miejsca od krawędzi. Na sosie układamy gruszki i szalotkę, posypujemy pokruszonym serem i polewamy kilkoma łyżkami dressingu. Zawijamy krawędź ciasta do środka, ale pozostawiamy odkryty środek. W małej miseczce mieszamy jajko ze szczyptą soli – smarujemy nim boki tarty za pomocą pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie posypujemy tartę posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze około 10 minut – ciasto powinno mieć złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika tartę nieco studzimy. Układamy na niej prosciutto, posypujemy świeżym rozmarynem i polewamy pozostałym dressingiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk