Na patelni ustawionej na średniej wielkości ogniu rozgrzej połowę oliwy lub oleju kokosowego. Dodaj posiekaną szalotkę, sól, curry i kminek i podsmażaj przez 2–3 minuty. Warzywa dokładnie umyj. Na patelnię dodaj pokrojonego w krążki pora i podsmażaj na średniej wielkości ogniu przez 8–10 minut, aż się zeszkli. Dodaj szpinak i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do miski. Odstaw do przestudzenia.
krok 2
Wbij do miski jedno całe jajko. Dodaj żółtko drugiego jajka, a białko ubij w osobnym naczyniu. W misce z jajkami umieść ubite białko, ricottę, mąkę z ciecierzycy, nap j roślinny i pieprz do smaku. Dodaj ostudzoną mieszankę pora i szpinaku. Wymieszaj. Rozgrzej patelnię i skrop ją resztą oliwy lub oleju kokosowego. Wylej na patelnię 1–2 łyżki ciasta. Smaż przez 1–2 minuty, a kiedy się zarumieni, odwróć na drugą stronę i pozostaw na patelni przez kolejne 2 minuty. W osobnej misce wymieszaj składniki na tzatziki.