Kukbuk
Kukbuk
Smażony, włoski omlet z cukinią i serem (fot. Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl)

Frittata z cukinią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cukinia
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
2 łyżki
jajko "zerówka"
4 sztuki
starty parmezan
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oregano
1 łyżeczka

Zdjęcie i przygotowanie potrawy: Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię i obrany czosnek kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na łyżce oliwy, aż będą szkliste. Zdejmujemy z patelni.

Reklama

krok 2

W misce roztrzepujemy jajka z serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy na posmarowaną resztą oliwy patelnię. Gdy frittata zacznie się ścinać, układamy na niej cukinię i czosnek. Posypujemy oregano, ewentualnie znów doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na kwadrans. Zapiekamy do momentu, aż masa będzie całkowicie ścięta. Podajemy od razu, póki danie jest gorące.

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk