czas przygotowania: 90 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
1 kg
woda
620 ml
suche drożdże
7 g
oliwa
28 ml
sól morska drobnoziarnista
28 g
Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: dinnershow.studio
krok 1
Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, zostawiamy na 10 minut, by ciasto się połączyło. Wsypujemy drożdże i mieszamy. Dodajemy oliwę i sól morską, mieszamy i odstawiamy w zafoliowanej misce do lodówki na 12 godzin.
krok 2
Wyciągamy ciasto z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Głęboką blachę (mniej więcej 30 × 20 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą i posypujemy krupczatką. Przekładamy połowę ciasta na blachę i wkładamy ją do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, aż focaccia będzie upieczona.
krok 3
Podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z pesto, humusem z bobu czy szynką parmeńską.