Kukbuk
Kukbuk
focaccia

Focaccia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
1 kg
woda
620 ml
suche drożdże
7 g
oliwa
28 ml
sól morska drobnoziarnista
28 g

Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, zostawiamy na 10 minut, by ciasto się połączyło. Wsypujemy drożdże i mieszamy. Dodajemy oliwę i sól morską, mieszamy i odstawiamy w zafoliowanej misce do lodówki na 12 godzin.

krok 2

Wyciągamy ciasto z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Głęboką blachę (mniej więcej 30 × 20 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą i posypujemy krupczatką. Przekładamy połowę ciasta na blachę i wkładamy ją do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, aż focaccia będzie upieczona.

krok 3

Podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z pesto, humusem z bobu czy szynką parmeńską.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na kolację:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk