Fenkułowe chlebki naan
- mąka pszenna chlebowa
- 500 g
- suszone drożdże
- 7 g
- płynny miód
- 1 łyżeczka
- oliwa
- nasiona fenkułu
- 3 łyżeczki
- masło lub ghi
- 20 g
Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus
Porcje: 6
WCZEŚNIEJ
Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Wsyp mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli do dużej miski. Zrób wgłębienie w środku. Wlej do dzbanka 375 ml letniej wody i miód. Wymieszaj to z drożdżami i odstaw na kilka minut. Stopniowo wlewaj mieszaninę do wgłębienia, mieszając i zagarniając mąkę z zewnątrz do środka, aby uzyskać ciasto. Oprósz je mąką i to podnosząc je, to energicznie odkładając, ugniataj jakieś 10 minut, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Umieść ciasto w lekko natłuszczonej oliwą misce, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Jeśli przygotowujesz danie w dniu posiłku, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
PRZED PODANIEM
W moździerzu lekko rozbij nasiona fenkułu. Posyp mąką gładką powierzchnię i podziel na niej ciasto na trzy równe części. Posyp 1 łyżeczką nasion fenkułu oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na niej jedną kulkę ciasta na grubość 1 cm. Postaw nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, umieść na niej rozwałkowane ciasto, wlej 1 łyżkę wody i natychmiast przykryj patelnię. Smaż placek po jakieś 3 minuty z każdej strony, aż zarumieni się i urośnie dzięki parze, która powstaje z dolanej wody. Przenieś placek na deskę, posmaruj odrobiną masła i posyp szczyptą soli. Powtarzaj procedurę, aż uzyskasz 3 podpłomyki.
• kalorie 320 kcal • tłuszcze 4,6 g • tłuszcze nasycone 2,1 g • białka 10,2 g • węglowodany 64,1 g • cukier 2,4 g • sól 0,7 g • błonnik 2,6 g •
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.