
Faworki
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- żółtka jajek "zerówek"
- 2 żółtka
- śmietana
- 1 łyżka
- sól
- szczypta
- cukier
- ½ łyżeczki
- masło
- 1 łyżka
- koniak
- 50 ml
- mąka
- ok. 1½ szklanki
- olej (np. z pestek winogron lub ryżowy)
- do głębokiego smażenia
- cukier puder z prawdziwą wanilią
- do oprószenia
krok 1
Mieszamy jajko, żółtka, śmietanę, sól, cukier, masło i koniak. Dodajemy mąkę – wsypujemy ją stopniowo, tyle, by masa nie była zbyt twarda. Zagniatamy. Gdy ciasto jest elastyczne, uderzamy nim 100 razy o blat. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i lekkie.
krok 2
Do głębokiego garnka wlewamy olej, stawiamy na ogniu. Ciasto wałkujemy partiami, jak najcieniej, tniemy radełkiem. Na środku każdego prostokąta robimy niewielkie nacięcie wzdłuż i przekładamy chruścik przez dziurkę. Pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką, żeby nie wyschło. Gdy uformujemy około 20 faworków, wrzucamy je na mocno rozgrzany olej. Usmażone wyjmujemy patyczkiem po dwa i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy wszystkie są gotowe, układamy partiami na tacy i oprószamy cukrem pudrem z prawdziwą wanilią.
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Jak zrobić faworki? Podpowiadamy!
Tłuc czy nie tłuc? Dodać spirytusu czy może octu? Na czym smażyć? Czy zrobiony przez mnie chrust dorówna temu babcinemu? Podpowiadamy, jak zrobić faworki idealne!
- Ludzie i inspiracje
Kompot ze śliwek na zimę
Najchłodniejsze dni w roku trudno sobie wyobrazić bez rozgrzewających, słodkich napojów. Zimą, oprócz gorącej czekolady i grzańców, najchętniej sięgamy po owocowe kompoty. Podpowiadamy, jak ugotować idealny ze śliwek!
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić faworki? Podpowiadamy!
Tłuc czy nie tłuc? Dodać spirytusu czy może octu? Na czym smażyć? Czy zrobiony przez mnie chrust dorówna temu babcinemu? Podpowiadamy, jak zrobić faworki idealne!
- Ludzie i inspiracje
Kompot ze śliwek na zimę
Najchłodniejsze dni w roku trudno sobie wyobrazić bez rozgrzewających, słodkich napojów. Zimą, oprócz gorącej czekolady i grzańców, najchętniej sięgamy po owocowe kompoty. Podpowiadamy, jak ugotować idealny ze śliwek!
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!