Kukbuk
Kukbuk
Jajka faszerowane tartym parmezanem, siekanymi orzeszkami pinii i świeżymi ziołami zapiekane w kremowym sosie serowym, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Jajka z pieca w sosie serowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + 15 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
FARSZ
szalotka
1 sztuka
jajko "zerwóka"
6 sztuk
liście bazylii
garść
natka pietruszki
garść
liście estragonu
1 łyżka
tarty parmezan
1 łyżeczka
siekane orzeszki pinii
1 łyżka
musztarda
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sos
śmietana kremówka
150 ml
kremowy ser (np. Boursin)
80 g
tarty parmezan
1 łyżka
DO PODANIA
tarty parmezan
1 łyżeczka
orzeszki pinii
1 yłżeczka

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek / Studiokuchnia.pl

krok 1

Szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Kroimy je na pół, wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem z posiekanymi: bazylią, pietruszką i estragonem oraz z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodajemy musztardę, drugą łyżkę oliwy, podsmażoną szalotkę, sól i pieprz.

krok 2

Połówki jajek wkładamy do naczynia do zapiekania, dziurki po żółtkach wypełniamy masą jajeczną. Śmietanę mieszamy z kremowym serem i parmezanem. Uzyskanym płynem zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy orzechami pinii i parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Przeczytaj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk