Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek / Studiokuchnia.pl
krok 1
Szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Kroimy je na pół, wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem z posiekanymi: bazylią, pietruszką i estragonem oraz z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodajemy musztardę, drugą łyżkę oliwy, podsmażoną szalotkę, sól i pieprz.
krok 2
Połówki jajek wkładamy do naczynia do zapiekania, dziurki po żółtkach wypełniamy masą jajeczną. Śmietanę mieszamy z kremowym serem i parmezanem. Uzyskanym płynem zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy orzechami pinii i parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut.
Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.