Kukbuk
Kukbuk

Empanadas z nadzieniem śmietankowo-dyniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
nadzienie:
serek Almette Śmietankowy
2 opakowania
dynia hokkaido
1 sztuka
oliwa
do skropienia i smażenia
ziarna kolendry
1/2 łyżeczki
kumin
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
1/2 sztuki
ciasto:
mąka pszenna
460 g
masło
200 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
ocet spirytusowy
1 łyżka
sól
1 i 1/2 łyżki
woda
100 ml
sos:
świeża kolendra
1 pęczek
szczypiorek
1 pęczek
awokado
1 sztuka
jogurt naturalny
2 łyżki
sok z limonki
3 łyżki
sól
do smaku
oliwa
do smaku

krok 1

Składniki ciasta umieszczamy w misce, zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

krok 2

Dynię kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą, posypujemy kolendrą, kuminem i solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.

krok 3

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na oliwie. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy posiekane czosnek i chili. Mieszamy, smażymy przez minutę i zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni łączymy z upieczoną dynią – lekko rozdrabniamy widelcem.

krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy z niego koła o średnicy około 14 centymetrów. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę nadzienia z dyni i łyżeczkę serka Almette. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy i robimy ozdobną falbankę. Empanadas układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy około 25 minut.

Wszystkie składniki sosu blendujemy. Sos podajemy z empanadas.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk