Empanadas z nadzieniem śmietankowo-dyniowym
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- nadzienie:
- serek Almette Śmietankowy
- 2 opakowania
- dynia hokkaido
- 1 sztuka
- oliwa
- do skropienia i smażenia
- ziarna kolendry
- 1/2 łyżeczki
- kumin
- 1/2 łyżeczki
- sól
- do smaku
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- papryczka chili
- 1/2 sztuki
- ciasto:
- mąka pszenna
- 460 g
- masło
- 200 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- ocet spirytusowy
- 1 łyżka
- sól
- 1 i 1/2 łyżki
- woda
- 100 ml
- sos:
- świeża kolendra
- 1 pęczek
- szczypiorek
- 1 pęczek
- awokado
- 1 sztuka
- jogurt naturalny
- 2 łyżki
- sok z limonki
- 3 łyżki
- sól
- do smaku
- oliwa
- do smaku