Kukbuk
Kukbuk
Smarowidło śliwkowe z boczkiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Ekspresowe smarowidło śliwkowe z boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
suszone śliwki
2 szklanki
wędzone śliwki
⅓ szklanki
woda
½ szklanki
cukier
½ szklanki
boczek
50 g
kakao
2 łyżki

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

krok 1

Do garnka wrzucamy śliwki, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, aż śliwki zmiękną.  

krok 2

W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu, a skwarki nabiorą złotego koloru.  

krok 3

Ugotowane śliwki miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy skwarki oraz 2 łyżki tłuszczu z boczku. Dokładnie mieszamy.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk