Kukbuk
Kukbuk

Drożdżowa bułka z szarpaną wieprzowiną, kimchi i cheddarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + czas przygotowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Marynowana szarpana wieprzowina:
sok pomarańczowy
30 ml
sos sojowy
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
łopatka wieprzowa
400 g
cebula
1 sztuka
bułeczki drożdżowe:
mleko
40 ml + łyżka do smarowania bułeczek
woda
75 ml
cukier
10 g
suche drożdże
3 g
masło
40 g
mąka pszenna
240 g
sól
3/4 łyżeczki
jajko "zerówka"
1 sztuka
oliwa
do smarowania
biały sezam
do posypania
sos sriracha-majo:
majonez
100 ml
sos sriracha
1 łyżka
sok z limonki
20 ml
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
kanapka:
bułeczki drożdżowe
2 sztuki
masło
do smarowania
cheddar
4 plasterki
kimchi
100 g
szarpana wieprzowina
400 g
rukola
garść
sos sriracha-majo
2 łyżki

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. W miseczce łączymy sok pomarańczowy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową marynatą zalewamy wieprzowinę. Mięso dokładnie nacieramy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na niej kładziemy zamarynowaną wieprzowinę. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 4 godziny. W tym czasie mięso kilkukrotnie podlewamy sosem, który pojawi się w naczyniu. Kiedy mięso będzie miękkie, zdejmujemy folię. Wieprzowinę szarpiemy na kawałki i ponownie wstawiamy do piekarnika – pieczemy około 30 minut. Włączamy termoobieg.

krok 3

Gdy mięso będzie się piekło, przygotowujemy ciasto na bułki. Mleko i wodę mieszamy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, wbijamy jajko. Wlewamy zaczyn i delikatnie mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto około 15 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę, lekko smarujemy oliwą i przekładamy do suchej miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum półtorej godziny.

Reklama

krok 4

Gdy mięso ponownie wstawimy do piekarnika, z ciasta formujemy pięć okrągłych bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 180 stopni. Tuż przed wstawieniem bułeczki smarujemy mlekiem i obficie posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż pieczywo ładnie się zarumieni.

krok 5

Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy majonez, srirachę, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Energicznie mieszamy i odstawiamy.

krok 6

Upieczone i przestudzone bułeczki przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Na jednej części układamy dwa plasterki sera. Następnie wszystkie połówki bułek wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty. Po tym czasie na drugiej części bułek bez sera układamy kimchi, szarpaną wieprzowinę i rukolę. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy połówką bułki z rozpuszczonym serem. Kanapkę podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk