Kukbuk
Kukbuk

Donuty pomarańczowe z hibiskusowym lukrem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Donuty
miękkie masło
140 g
cukier
100 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
sok z cytryny
2 łyżeczki
sok z pomarańczy
20 ml
skórka otarta z pomarańczy
z 1 dużej sztuki
mąka pszenna tortowa
200 g
skrobia ziemniaczana
15 g
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki
soda oczyszczona
1/4 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
maślanka
100 ml (lub 100 ml ciepłego mleka i ½ łyżeczki octu)
Dodatkowo
cukier puder
300 g
napar z suszonego hibiskusa
(3 łyżki suszonego hibiskusa zalane wrzątkiem i zostawione na noc)

Krok 1

Miękkie masło ubijamy z cukrem, jajkami, sokiem z cytryny i pomarańczy, a także ze skórką pomarańczową. W osobnej misce mieszamy mąkę, pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 

Krok 2

Do maślanej masy dodajemy na zmianę suche składniki i maślankę – cały czas mieszamy ręcznie albo mikserem na niskich obrotach. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto nakładamy do zagłębień w formie na donuty (najlepiej sprawdzi się forma silikonowa). Pieczemy około 12 minut w 175 stopniach.

Krok 3

Przesiewamy cukier puder do miski. Dodajemy do niego po łyżce napar z hibiskusa, aż powstanie lejący, ale niezbyt rzadki lukier. Ostudzone donuty zanurzamy w hibiskusowym lukrze.

 

Materiał powstał we współpracy z marką De’Longhi

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk