Donuty pomarańczowe z hibiskusowym lukrem
czas przygotowania:
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
- Donuty
- miękkie masło
- 140 g
- cukier
- 100 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki
- sok z pomarańczy
- 20 ml
- skórka otarta z pomarańczy
- z 1 dużej sztuki
- mąka pszenna tortowa
- 200 g
- skrobia ziemniaczana
- 15 g
- proszek do pieczenia
- 3/4 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 1/4 łyżeczki
- sól
- 1/2 łyżeczki
- maślanka
- 100 ml (lub 100 ml ciepłego mleka i ½ łyżeczki octu)
- Dodatkowo
- cukier puder
- 300 g
- napar z suszonego hibiskusa
- (3 łyżki suszonego hibiskusa zalane wrzątkiem i zostawione na noc)