Kukbuk
Kukbuk

Domowy podpłomyk z szaszłykami z salsą z grillowanych warzyw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
6 porcji:
podpłomyk
mąka pszenna
200 g
sól
1/2 łyżeczki
roztopione masło
2 łyżki
wrzątek
ok. 100 ml
szaszłyki
mięso mielone z karkówki
300 g
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki
mielona ostra papryka
1/2 łyżeczki
suszony tymianek
1/2 łyżeczki
musztarda
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
czerwona cebula
3 sztuki
kiełbasa polska (np. śląska)
3 pętka
rozmaryn
6 gałązek
olej
2 łyżki
ocet winny
3 łyżki
salsa
czerwona papryka
1 sztuka
żółta papryka
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
bakłażan
1/2 łyżka
kapary
1 łyzka
parmezan w płatkach
2 łyżki
cytryna
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku

Materiał powstał we współpracy z marką Braun

Fot. Szymon Masłowski

Przepisy i przygotowanie dań: Ewa Michalska

Krok 1

Mąkę mieszamy z solą i rozpuszczonym masłem. Wlewamy wrzątek – stopniowo, może się okazać, że potrzeba go mniej, niż podano w przepisie. Mieszamy widelcem. Gdy mąka połączy się z wodą, zaczynamy wyrabiać masę ręcznie. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie; odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy na jak najcieńsze placki w rozmiarze średniej wielkości talerza. 

Krok 2

Mięso mielone doprawiamy papryką: słodką i ostrą, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy pulpeciki. Cebulę kroimy w ćwiartki, tak aby każda łupinka była osobno. Kiełbasę kroimy w grube plastry. Na zaostrzone patyczki z rozmarynu (zostawiamy 1 gałązkę – posłuży jako pędzel) nabijamy kolejno: cebulę, pulpecik i kiełbasę; powtarzamy kilkukrotnie. Gotowe szaszłyki skrapiamy lekko olejem. 

Krok 3

Korzystamy z obu płyt grilla w tym samym czasie (gładkiej i grillowej). Grill nagrzewamy na pełną moc. Na ryflowaną płytę kładziemy warzywa: czerwoną i żółtą paprykę (bez gniazd nasiennych), a także pokrojone w plastry cukinię i bakłażana. Grillujemy do uzyskania mocnego ciemnego koloru. Obok smażymy szaszłyki – z obu stron. Gdy pulpeciki są rumiane, odłożoną gałązkę rozmarynu moczymy w occie i delikatnie skrapiamy nim mięso. Na płaską płytę wykładamy rozwałkowane placki – smażymy je na suchej płycie z obu stron (po 10 sekund z każdej). Usmażone przykrywamy ściereczką na czas przygotowania reszty dania. Grillowane warzywa zdejmujemy na deskę. Jeszcze ciepłe kroimy niedbale nożem i razem z kaparami i płatkami parmezanu wrzucamy do miski. Dodajemy skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 

Krok 4

Na ciepłe podpłomyki wykładamy salsę warzywną. Placek składamy na pół i na moment wrzucamy na płaską płytę grilla, aby się zarumienił. Podpłomyk kroimy na trójkąty, serwujemy z szaszłykiem grillowanym na gałązce rozmarynu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk