Sok podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Dodajemy żelatynę, ksylitol i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do szklanego pojemnika i łączymy z ekstraktem CBD. Dokładnie mieszamy i pepitką napełniamy silikonową formę. Naczynie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej 30-40 minut, by żelki stężały.
krok 2
Przygotowujemy posypkę. W misce łączymy ksylitol i kwas askorbinowy. Gotowe żelki wyjmujemy z formy i obtaczamy w posypce. Najlepiej zjeść je w ciągu 7 dni. Przez ten czas należy je przechowywać w lodówce. Jeśli włożymy je do zamrażalnika, możemy je przechowywać nawet do 3 miesięcy.
TIP 1
W wersji wegańskiej żelatynę można zastąpić agarem.
TIP 2
Zanim podgrzejemy sok, sprawdźmy na opakowaniu żelatyny lub agaru, w jakiej temperaturze najlepiej się rozpuści. Jeśli jest wyższa niż 40 stopni, podgrzejmy sok do temperatury wskazanej na opakowaniu.