Kukbuk
Kukbuk

Czekoladowe renifery

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czekoladowe ciasto
200 g
mascarpone
40 g
konfitura różana
50 g
woda różana
1 łyżka
gorzka czekolada
100 g
olej roślinny
1/2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Pokruszone ciasto czekoladowe mieszamy z mascarpone, konfiturą i wodą różaną. Wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
Po wyjęciu dzielimy na 10 równych kawałków i formować zgrabne kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

krok 2

Czekoladę roztapiamy z olejem w kąpieli wodnej.

krok 3

Kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki. Cake popsy układamy na blaszce patyczkami do góry i znów  chłodzimy przez około 15 minut. Wyjmujemy z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Natychmiast przyklejamy czerwone nosy, oczy i wbijamy precle (całe lub kawałki). Cake popsy odstawiamy do całkowitego stężenia czekolady.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk