Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie gotowego czatneja śliwkowego z figami, rodzynkami i migdałami

Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
śliwki
900 g
figi
400 g
imbir
kawałek korzenia
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
sok pomarańczowy
225 ml
czerwony ocet winny
100 ml
porto
300 ml
cukier brązowy
50 g
cynamon
1 laska
chili
1/2 łyżeczki
rodzynki
140 g
migdały
25 g

Zdjęcie i przepis: Plate of Joy

krok 1

Śliwki myjemy, drylujemy z pestek i kroimy na kawałki. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w plasterki. Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek.

krok 2

Wszystkie składniki oprócz rodzynek i migdałów umieszczamy w szerokim rondlu z grubym dnem. Doprowadzamy zawartość do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 30 minut, aż większość płynu odparuje, a owoce zaczną się rozpadać. Mieszamy często, by nic nie przywarło do dna.

krok 3

Dodajemy rodzynki i gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie migdały siekamy i prażymy na suchej patelni, po czym również dorzucamy do sosu i porządnie mieszamy.

krok 4

Na koniec póki czatnej jest jeszcze gorący, przelewamy go do słoików o objętości 150 ml i mocno zakręcamy.

Więcej przepisów ze śliwkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk