Kukbuk
Kukbuk

Cytrynowe magdalenki z oliwą Classico

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cukier
150 g
oliwa Monini Classico
160 ml
oliwa cytrynowa
20 ml
jajka „zerówki”
2 sztuki
mąka
170 g
soda oczyszczona
¼ łyżeczki
proszek do pieczenia
¼ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
mleko
180 ml
skórka z 1 cytryny
lukier
cukier puder
100 g
sok z połowy cytryny

Zdjęcia i przepisy: www.thisflavorfullife.com

Krok 1

Do misy miksera wsypujemy cukier, wlewamy oliwę i miksujemy. Po chwili dodajemy jajka. Oddzielnie mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, a następnie łączymy je z masą cukrową. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. 

Krok 2

Foremkę do magdalenek smarujemy niewielką ilością oliwy. Oprószamy mąką i pozbywamy się jej nadmiaru. Za pomocą rękawa cukierniczego porcjujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. 

Krok 3

Po ostygnięciu polewamy magdalenki lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk