Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pyszne, domowe curry z kurczakiem, batatem i jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Curry z batatem, jarmużem i kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
2 ząbki
imbir
3-centymetrowy kawałek
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
kmin rzymski
1/2 łyżeczki
curry
1 łyżeczka
kardamon
1/3 łyżeczki
cynamon
szczypta
kolendra w proszku
1/2 łyżeczki
sriracha
1 łyżeczka
cebula
1 sztuka
batat
3 sztuki
pierś kurczaka
400 g
olej kokosowy
2 łyżki
pomidory krojone z puszki
200 g
śmietana 18%
100 ml
mleczko kokosowe
250 ml
jarmuż
100 g
sos sojowy
2 łyżki
sos rybny
1 łyżeczka
limonka
1/2 sztuki
Do podania:
tortilla
1-2 sztuki
oliwa
2 łyżki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
marynowana papryczka jalapeño
1-2 sztuki
awokado
1/2 sztuki (opcjonalnie)

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Przesypujemy do moździerza i dodajemy słodką paprykę, kmin rzymski, curry, kardamon, cynamon, kolendrę oraz srirachę. Ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Cebulę, bataty i kurczaka kroimy w kostkę.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią pastę z przypraw i smażymy na średnim ogniu, aż poczujemy intensywny zapach. Dodajemy cebulę i po chwili wrzucamy kurczaka. Obsmażamy go przez 2-3 minuty. Dorzucamy bataty, a po 4 minutach – pomidory. Gotujemy jeszcze przez chwilę, wlewamy śmietanę i mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy curry przez 10-15 minut – do momentu, kiedy bataty będą miękkie.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy domowe nachos. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortille smarujemy mieszanką oliwy, słodkiej papryki oraz soli. Ostrym nożem kroimy tortille na trójkąty i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 6 minut. Gotowe nachosy powinny być złociste i chrupiące. Studzimy na kratce.

krok 4

Kiedy bataty będą miękkie, do curry dodajemy rozdrobnione liście jarmużu i doprawiamy sosami: sojowym i rybnym oraz sokiem z limonki. Gotowe danie przekładamy do miseczki – podajemy od razu po przygotowaniu z domowymi nachosami posypanymi marynowanymi papryczkami jalapeño i opcjonalnie z awokado pokrojonym w drobną kostkę.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk