Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze wypieki z malinami – crumble  z owocami lata (fot. Maciek Niemojewski)

Crumble z owocami lata

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruszonka:
masło
100 g
mąka pszenna
200 g
cukier
100 g
Owoce:
maliny
200 g
borówki
100 g
nektarynki
200 g
cukier
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Julia Pilarska


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Robimy kruszonkę. Zimne masło, mąkę i cukier zagniatamy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki  na 15 minut.  

krok 2

Przygotowujemy owoce: myjemy, kroimy, obieramy, wyciągamy pestki. Zasypujemy owoce 1-2 łyżkami cukru, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce „się zagotują”.    

TIP

Do kruszonki możemy dodać płatki owsiane, pokrojone migdały w płatkach lub orzechy. Wówczas należy zamienić część mąki na wybrany dodatek.    

TIP 2

Maliny, borówki i nektarynki sprawdzą się w crumble  rewelacyjnie, ale równie dobrze odnajdą się tu inne owoce sezonowe.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk