Kukbuk
Kukbuk
crostini z halloumi i jagodami, tosty z halloumi, grillowane halloumi, ser halloumi, tosty na słodko, śniadanie na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu

Crostini z halloumi i jagodami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
bagietka
1 sztuka
oliwa
4 łyżki
ser halloumi
250 g
olej roślinny
do smażenia
jagody
6 łyżek
cukier brązowy
1 łyżka
świeża mięta
kilka listków

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Kroimy bagietkę na 16 kromek, każdą z nich obtaczamy z dwóch stron w oliwie. Pieczemy około 10 minut, aż zbrązowieją.

krok 2

Ser halloumi odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na osiem części. Rozgrzewamy patelnię grillową i zwykłą patelnię.

krok 3

Za pomocą papierowego ręcznika rozsmarowujemy niewielką ilość tłuszczu na patelni grillowej. Układamy na niej kawałki sera halloumi i grillujemy z dwóch stron.

krok 4

Na drugiej patelni smażymy jagody z cukrem – przez kilka minut, aż osiągną konsystencję konfitury. Wyjmujemy grzanki z piekarnika, układamy na nich ser i po łyżeczce jagód. Dekorujemy każdą listkiem mięty.

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk