Croque-madame
- chleb na zakwasie
- 4 duże kromki
- beszamel
- ½ porcji
- ser gruyère
- 150 g
- jajka
- 2 sztuki
- posiekany szczypiorek
- 2 łyżki
- masło
- 2 łyżki
Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).
Wykonanie
Postępuj tak samo jak w przypadku croque-monsieur, pomijając w kanapce szynkę. Gdy usmażone grzanki będą się rumienić pod grillem, przygotuj sadzone jajka. Na gotowych, zapieczonych grzankach ułóż po jajku sadzonym i całość posyp szczypiorkiem.wykonanie:
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!