Kukbuk
Kukbuk
Clafoutis ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Clafoutis ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ulubione śliwki
300 g
cynamon
½ łyżeczki
miód
1 łyżeczka
masło
15 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
drobny cukier
40 g
sól
szczypta
mąka pszenna
150 g
mąka kokosowa
15 g
mascarpone
100 g
mleko
350 ml
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
cukier puder
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ulubione śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Owoce kroimy na 4 lub 8 części i łączymy z cynamonem i miodem. Dokładnie mieszamy. Ceramiczną formę do pieczenia o średnicy 22 centymetrów smarujemy masłem i na jej dnie układamy śliwki.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, przesianą mąkę pszenną i kokosową oraz mascarpone. Dokładnie mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, masę odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie ciasto wylewamy na owocowy spód i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

krok 3

Clafoutis podajemy na ciepło. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk