Ciasto z jagodami i kruszonką
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- masło
- 100 g + do natłuszczenia formy
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- cukier trzcinowy
- 3/4 szklanki
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- mąka pszenna
- 1 1/2 szklanki
- sól
- szczypta
- jogurt grecki
- 5 łyżek
- ekstrakt wanilii
- 1 łyżeczka
- Kruszonka:
- masło
- 50 g
- cukier wanilinowy
- 1 opakowanie
- mąka pszenna
- 10 łyżek
- cukier
- 4 łyżki
- Dodatkowo:
- jagody
- 400-500 g
- cukier puder
- do posypania