Kukbuk
Kukbuk

Ciasto z całych pomarańczy z kremem śmietankowym i oliwą pomarańczową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
pomarańcza
3 sztuki
jajko „zerówka”
6 sztuk
cukier
200 g
pasta waniliowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
mąka migdałowa
100 g
mąka pszenna
220 g
sól ½ łyżeczki oliwa Monini Pomarańcza
150 ml
sól
1/2 łyżeczki
krem:
mascarpone
100 g
cukier puder
1 łyżka
śmietanka 30%
200 ml
pasta waniliowa
1 łyżeczka
likier pomarańczowy
opcjonalnie

Przepis i zdjęcie: Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Pomarańcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 8 minut. Wylewamy wodę, wlewamy nową i ponownie gotujemy 8 minut. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wyjmujemy owoce z wody i studzimy. Blendujemy dokładnie w robocie kuchennym. 

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy purée z pomarańczy i pastę waniliową. Wsypujemy wymieszane suche składniki: proszek do pieczenia, oba rodzaje mąki i sól. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy – upewniamy się, że grudki ciasta nie pozostały na ściankach i dnie misy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, za pomocą wykałaczki.

Krok 3

Przygotowujemy krem. Mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem ręcznym. Po chwili dodajemy śmietankę i kontynuujemy ubijanie do momentu, aż krem będzie miał pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy pastę waniliową i opcjonalnie likier.

Krok 4

Gotowe i ostudzone ciasto przekładamy na talerz lub paterę. Smarujemy kremem.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk