Kukbuk
Kukbuk
Przepis na ciasto migdałowe z konfiturą brzoskwiniową. Konfitura brzoskwiniowa - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Ciasto migdałowe z maślaną konfiturą z brzoskwiń

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
konfitura brzoskwiniowa z wanilią:
duże brzoskwinie
4-5 sztuk
cukier
4-5 łyżek
masło
3 łyżki
sok z cytryny
4 łyżki
ziarenka z laski wanilii
z 1 sztuki
kruche ciasto:
żółtko jajka „zerówka”
3 sztuki
zimne masło
100 g
mąka pszenna
200 g
sól
duża szczypta
cukier puder
1 łyżka
masa migdałowa:
cukier
60 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
żółtko jajka „zerówka”
1 sztuka
ziarenka z laski wanilii
z 1 sztuki
mleko skondensowane lub śmietanka 36%
1 łyżka
twaróg
150 g
mielone na mąkę migdałów
100 g
mąka pszenna
1 łyżka
sól
szczypta
Dodatkowo:
śmietana
do podania

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Brzoskwinie obieramy i po usunięciu pestek kroimy na kawałki. Cukier i masło podgrzewamy na patelni. Gdy powstanie syrop, dodajemy przygotowane owoce oraz sok z cytryny i ziarenka wanilii. Gotujemy 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Podajemy jeszcze gorące – na kawałku ciasta.

krok 2

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę. Wyklejamy nim dno formy i chłodzimy 40 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.

krok 3

Składniki masy migdałowej mieszamy. Wykładamy ją na podpieczony spód i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 20-30 minut, do ścięcia masy. Studzimy, podajemy z konfiturą brzoskwiniową i łyżką śmietany.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Wszystko płynie" Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z brzoskwiniami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk