Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
- zaczyn:
- ciepłe mleko:
- 250 ml
- cukier
- 1 łyżka
- świeże drożdże
- 25 g
- ciasto:
- mąka pszenna
- 500 g
- cukier puder
- 100 g
- sól
- szczypta
- żółtko jajka "zerówki"
- 4 sztuki
- roztopione masło
- 75 g
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki
- oliwa
- do natłuszczenia
- rabarbar
- 300 g (2 łodygi)
- truskawki
- 200 g
- masło
- do natłuszczenia formy
- kruszonka:
- mąka pszenna
- 100 g
- cynamon
- 1/2 łyżeczki
- cukier
- 70 g
- zimne masło
- 70 g
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
W małym naczyniu przygotowujemy zaczyn. Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
krok 2
Do dużej misy przesiewamy mąkę, cukier puder i sól. W oddzielnej miseczce lekko rozbijamy żółtka. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
Następnie energicznie wyrabiamy ciasto, by uzyskać gładką, elastyczną masę. Formujemy z niej kulkę, którą przekładamy do miseczki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
krok 3
Rabarbar myjemy, obieramy i usuwamy łykowate części. Kroimy na małe kawałki. Truskawki myjemy i po odszypułkowaniu kroimy na kawałki. Odstawiamy na bok.
krok 4
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę i cynamon, dodajemy cukier i rozdrobnione zimne masło. Rozcieramy palcami tak, by powstały małe grudki. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
krok 5
Dno formy o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy do tortownicy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto wykładamy rabarbar, truskawki i kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut – pieczemy, aż ciasto się zarumieni, a włożony do środka patyczek będzie suchy. Studzimy przez kilka minut na kratce. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Zobacz również:
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?