Kukbuk
Kukbuk

Chłodnik z pieczonych pomidorów i wiśni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 min + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidory malinowe
8 sztuk
czosnek
3 ząbki
wydrylowane wiśnie
200 g
czerwona cebula
1 sztuka
oliwa
½ szklanki
ocet z czerwonego wina
1 łyżeczka
biały pieprz
½ łyżeczki
sos sojowy
1 łyżeczka
posiekana papryczka chili
⅓ sztuki
sól
do smaku
dodatkowo:
lód
do podania
listki mięty
do podania
oliwa
do podania

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pomidory kroimy na ćwiartki i pieczemy z całymi ząbkami czosnku przez 15-20 minut. Studzimy.

krok 2

Wystudzone pomidory miksujemy z obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą. Chłodzimy przez minimum 3 godziny.

krok 3

Podajemy z kostką lodu, miętą i odrobiną oliwy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk