Kukbuk
Kukbuk

Chłodnik z botwiny na maślance

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
botwina
2 pęczki
oliwa
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
woda
250 ml
sól do smaku
rzodkiewka
1 pęczek
ogórek gruntowy
2 sztuki
Maślanka Mrągowska naturalna
600 ml
ocet jabłkowy
1 łyżka
pieprz do smaku
do podania
świeży ogórek
świeże zioła
jajko ugotowane na twardo

krok 1

Liście botwinki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekane buraczki i czosnek. Wlewamy wodę i smażymy 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy liście botwinki, solimy i smażymy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 2

Rzodkiewki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wystudzoną botwinkę, ogórki i rzodkiewkę mieszamy w dużej misce lub garnku z maślanką. Dodajemy ocet i doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Chłodnik podajemy ze świeżym ogórkiem, z rzodkiewką i jajkiem ugotowanym na twardo.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk