Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Chlebek bananowy (fot. Maciek Niemojewski)

Chlebek bananowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
dojrzały banan
3 sztuki
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
cukier trzcinowy
80 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
ocet jabłkowy
1 łyżka
olej pomarańczowo-bananowy EstroVita
70 ml
mąka pszenna
210 g
mąka ziemniaczana
20 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
kakao
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
gorzka czekolada
30 g
mleczna czekolada
20 g
orzechy włoskie
30 g
Dodatkowo:
masło
do natłuszczenia formy
bułka tarta
do0 obsypania formy
kawałki banana
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Banany obieramy, wkładamy do dużej miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę soli, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do masy wlewamy ocet i olej, łączymy składniki.

krok 2

Do oddzielnej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Mokre składniki łączymy z suchymi. Na koniec dodajemy posiekane czekolady i orzechy. Mieszamy, aż składniki się połączą.

krok 3

Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Na wierzchu możemy położyć połówki banana. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem studzimy na kratce. Chlebek bananowy najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Więcej wegetariańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk