Chleb z ziemniakami
- ziemniaki
- 450 g
- suszone drożdże
- 7 g
- mąka pszenna
- 900 g
- sól
- 1 łyżeczka
- olej roślinny
- 1 łyżka
Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie
Zdjęcie: Mateusz Torbus
Stylizacja: Kasia Pilitowska
krok 1
Ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedź, zachowując 500 ml wody po ziemniakach. Ostudź je, obierz i utłucz.
krok 2
Zalej drożdże 250 ml ciepłej wody po ziemniakach i odstaw na 20 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę, ziemniaki i sól.
krok 3
Wlej rozpuszczone drożdże i dodatkowe 250 ml wody po ziemniakach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przełóż na oprószony mąką blat i zagnieć elastyczne ciasto – zajmie to ok. 8 minut. Przełóż ciasto do czystej, wysmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
krok 4
Kiedy podwoi objętość, oprósz mąką ręce, wyciągnij ciasto i uformuj bochenek. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zsuń bochenek na blachę, przykryj ściereczką kuchenną i odczekaj kolejną godzinę. Rozgrzej piekarnik do 220°C, piecz przez 40 minut.
TIP
Upieczony bochenek będzie rumiany, a gdy popukasz w jego spód, wyda głuchy odgłos. Gdyby przyrumieniał się zbyt szybko, zmniejsz temperaturę. Po wyjęciu odstaw chleb do wystygnięcia.