Kukbuk
Kukbuk
Włoska kuchnia - sery. Casoncelli alla bergamasca (fot. Maciek Niemojewski)

Casoncelli alla bergamasca

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Makaron:
mąka typu 00
300 g
semolina
200 g
jajko „zerówka”
4 sztuki
sól
szczypta + do gotowania
Nadzienie:
salami do smarowania
150 g
gruszka
½ sztuki
pieczeń wołowa
100 g
czosnek
1 ząbek
natka pietruszki
1 gałązka
olej
do smażenia
grana padano
40 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
ciasteczka amaretti
5-6 sztuk
rodzynki
10 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bułka tarta
50 g
Sos:
masło
80 g
bekon
100 g
liście szałwii
garść
Do podania:
grana padano
100 g

Wykonanie: Cristina Catese


Autor przepisu: Giorgio Chisci


Zdjecia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Zaczynamy od zrobienia makaronu. Przesiewamy mąkę i semolinę na stolnicę, w kopczyku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, a następnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest zbite i elastyczne, owijamy je folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut, by odpoczęło.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: salami, pokrojoną na kawałki gruszkę, pieczeń, posiekane czosnek i natkę pietruszki smażymy na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

krok 3

Kiedy składniki trochę się zrumienią, przekładamy je do miski i mieszamy ze startym grana padano, jajkami, pokruszonymi ciasteczkami amaretti, pokrojonymi rodzynkami, solą i pieprzem. Następnie powoli wsypujemy bułkę tartą, by uzyskać miękką, delikatnie suchą, ale nie kruszącą się masę.

krok 4

Na patelni roztapiamy masło. Smażymy na nim pokrojony w kostkę bekon i liście szałwii.

krok 5

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy foremką niewielkie okręgi. Na każdym kładziemy kulkę nadzienia, zwilżamy krawędzie ciasta wodą i składamy – dokładnie sklejamy je przy farszu. Odwracamy casoncello na drugą stronę i robimy palcem wgłębienie, w którym zbierze się sos.

krok 6

Casoncelli gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedzamy. Układamy na talerzu, posypujemy startym grana padano i polewamy masłem z szałwią i bekonem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk