Kukbuk
Kukbuk

Casarecce z czerwonym pesto, bakłażanem i oliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bakłażan
2 sztuki
sól
do smaku
czarne oliwki
200 g
oliwa
4 łyżki
pieprz
do smaku
makaron casarecce
400 g
Barilla Pesto Rosso
1 słoiczek

Przepis i wykonanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Bakłażany kroimy w kliny, oprószamy solą i odstawiamy na sitku lub durszlaku do odsączenia.

krok 2

Oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią bakłażany i smażymy je do zrumienienia. Dodajemy oliwki i doprawiamy pieprzem. Smażymy, mieszając, jeszcze przez 6 minut.

krok 4

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy – zostawiamy 100 mililitrów wody z gotowania.

krok 5

Na patelnię dorzucamy casarecce, dodajemy pesto i wodę z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk