Kukbuk
Kukbuk
carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
carpaccio:
burak
2 sztuki
ser lazur
50 g
szpinak
40 g
pomarańcza
1 sztuka
sos:
oliwa
4 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
miód
1 łyżeczka
sól i pieprz
zalewa do buraków:
ocet balsamiczny
4 łyżki
pasta tahini
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
pieprz cayenne
szczypta

Przepis i zdjęcia: Sylwia Kaleta

krok 1

Buraki przygotowujemy dzień wcześniej – myjemy je, przekrawamy na pół, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

krok 2

Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Mieszamy składniki na zalewę w słoiku lub pojemniku, który będzie można szczelnie zamknąć. Polewamy nią buraki i dokładnie mieszamy. Gotowe wkładamy na noc do lodówki. 

krok 3

Przygotowujemy sos: do soku z cytryny dodajemy szczyptę soli, olej i łyżeczkę miodu. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie układamy plastry buraka, kawałki pomarańczy i całość polewamy sałatkę sosem. Na wierzchu układamy pokruszony ser pleśniowy i płatki migdałów (można je podprażyć wcześniej na suchej patelni).

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk