
Buza
typ diety: wegańska
typ posiłku: napój
- surowa kasza jaglana
- 75 g
- woda
- 1½ l
- cukier
- 140 g
- sok z cytryny
- z 3 sztuk
- drożdże
- 2 g
- rodzynki
- według uznania
Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde
Stylizacja: Irina Grishina
Zdjęcie: Rafał Meszka
krok 1
Kaszę parzymy i gotujemy w wodzie (1 szklanka) do miękkości. Miksujemy na gładko.
krok 2
Zagotowujemy wodę (1½ litra), dodajemy cukier, sok z cytryn i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dokładamy pastę z kaszy jaglanej, mieszamy i przelewamy przez gęste sito. Kiedy płyn przestygnie, odlewamy ½ szklanki. Rozpuszczamy w niej drożdże i wlewamy je do reszty. Zostawiamy na pół godziny i przelewamy buzę do butelek. Do każdej wkładamy po kilka rodzynek.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>
Więcej przepisów:
Sprawdź nasze e-booki:













