Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegański napój z kaszy jaglanej (fot. dinnershow.studio)

Buza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegańska
typ posiłku: napój
surowa kasza jaglana
75 g
woda
1½ l
cukier
140 g
sok z cytryny
z 3 sztuk
drożdże
2 g
rodzynki
według uznania

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Kaszę parzymy i gotujemy w wodzie (1 szklanka) do miękkości. Miksujemy na gładko.

krok 2

Zagotowujemy wodę (1½ litra), dodajemy cukier, sok z cytryn i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dokładamy pastę z kaszy jaglanej, mieszamy i przelewamy przez gęste sito. Kiedy płyn przestygnie, odlewamy ½ szklanki. Rozpuszczamy w niej drożdże i wlewamy je do reszty. Zostawiamy na pół godziny i przelewamy buzę do butelek. Do każdej wkładamy po kilka rodzynek.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk