Kukbuk
Kukbuk
Przepis – szarpana wołowina, jak zrobić burgera z szarpaną wołowiną (fot. Maciek Niemojewski)

Burger z szarpaną wieprzowiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pieczona szynka
700 g
bułka burgerowa
4 sztuki
sos gribiche lub remulada
4 łyżki
zielenina
garść
marynowana czerwona cebula
100 ml
wstążki dyni marynowane w oliwie
100 ml

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso kroimy w grube plastry, rwiemy na włókna dwoma widelcami. Podgrzewamy w garnku z odrobiną wody, pod przykryciem.

krok 2

Bułki kroimy na pół, opiekamy w tosterze, na grillu, w opiekaczu lub na suchej patelni. Na spodniej połówce rozsmarowujemy sos, na nim kładziemy ulubione liście, ciepłe mięso, czerwoną cebulę i dynię. Przykrywamy drugą połową ciepłej bułki.

TIP

Szynkę pieczoną w miodzie można podać jako wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki, albo na gorąco, podgrzaną w piekarniku. Grubsze plastry możecie podgrzać także na patelni z dodatkiem warzyw i młodych ziemniaków i podać z sałatą.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk